Adobe XD voor een UI Design!

Adobe XD voor een UI Design!

Vorige week heb je bij ons een blog kunnen lezen over verschillende tools voor het grafische gedeelte van een website. Daar kwam Adobe Photoshop naar voren, een veelgebruikt en handig programma waarmee je dus een grafisch ontwerp kan maken. In eerste instantie was het programma echter puur bedoeld voor fotobewerking. Dit is dan ook te merken aan de indeling van het programma: veel (overbodige) opties en een hoop verstopt achter een paar klikken. Inmiddels heeft Adobe hier een oplossing voor: Adobe XD!

Wat is Adobe XD?

Adobe XD staat voor Adobe Experience Design en is het nieuwe ontwerp programma van Adobe. Het programma is speciaal ontwikkeld voor User Interface (UI) Design. Het programma vertoont veel gelijkenissen met een ander populair programma: Sketch. Het heeft een minimalistische interface met alleen de opties die je nodig hebt voor het ontwerpen van een UI Design. Net zoals Sketch is Adobe XD vector based wat dus betekent dat je oneindig kan schalen zonder pixel verlies. Dit heeft Photoshop niet en is dus een groot voordeel. Buiten dit zijn er natuurlijk meer overeenkomsten, maar wat zijn dan de voordelen van Adobe XD tegenover photoshop èn Sketch?

Wat maakt Adobe XD uniek?

Adobe XD heeft een functie genaamd “Repeat Grid”. Hiermee kan je een object, bijvoorbeeld een nieuwsartikel, heel snel kopiëren in de vorm van een grid. Met 1 knop kan je dus van 1 nieuwsartikel meerdere artikelen maken, die dan allemaal even groot zijn en dezelfde ruimte hebben tussen de artikelen. Je kan vervolgens de ruimte zelfs aanpassen en de teksten aanpassen. Zie het gifje voor de werking hiervan.


via GIPHYNaast deze handige functie kun je in Adobe XD ook heel snel een prototype maken. Met een prototype komt je ontwerp tot leven; je kan knoppen en objecten selecteren, en wanneer mensen dan hier op klikken krijgen ze een nieuw scherm of een ander gedeelte van je ontwerp te zien. HIermee kan je de look en feel testen onder je gebruikers. Dit gaat heel simpel, met bijvoorbeeld de mobiele app van adobe xd. Naast de app kan je ook je prototype delen via een link, zo kunnen mensen de prototype ook gewoon op de computer testen.

 Natuurlijk, het programma is bedoeld voor UI Designs en dus zal je geen logo’s kunnen maken en is het ook een stuk moeilijker om icoontjes te maken. Maar geen ramp, gelukkig kan je Vectors vanuit Photoshop en Illustrator kopieren naar Adobe XD en deze vervolgens aanpassen in het programma. Zo kan je dus bijvoorbeeld je icoontjes maken in Illustrator, kopieren en plakken in XD en dan in XD bijvoorbeeld later nog de kleur aanpassen.

Nog niet overtuigd? Dan hebben we alle voordelen op een rijtje gezet!

Op het moment zit Adobe XD in een beta fase, het is dus gratis te proberen! Ook is dit programma geschikt voor Windows.

Artboards zijn aanwezig. Netzoals Sketch (in in mindere mate photoshop) kan je fijn werken met artboards en kan je snel schakelen tussen je ontwerpen van een project. Daarnaast heeft Adobe XD ook fijne hulplijnen waardoor uitlijnen een stuk makkelijker wordt.

Omdat het programma echt bedoeld is voor UI Design heeft het geen overbodige functies en is dus minimalistisch. Het programma is dus een genot om te gebruiken betreft snelheid: Een echte lichtgewicht!

Omdat het om een Adobe product gaat werkt het fijn samen. Maak snel icoontjes en logo’s in andere programma’s om vervolgens deze in te zetten voor je ontwerp. Ben je Photoshop of Illustrator gewend? Dan snel je ook snel wennen aan Adobe XD!

Ook Adobe XD (Net zoals Sketch) maakt gebruik van symbolen. Dit is een optie om presets te maken voor bijvoorbeeld je knoppen en andere objecten. Je kan dan snel zo’n object in je ontwerp slepen en hoeft niet steeds dezelfde soort knop te maken.

Welke tools gebruiken jullie? Laat het ons weten!


Leuk artikel? Laat het andere weten!