De werking en het gebruik van API's

De werking en het gebruik van API's

Het zal je vast niet ontgaan zijn, of het ontgaat je niet op dit heuse moment. Alles om je heen is constant aan het veranderen, en zo ook de wereld van de informatievoorziening. Neem als voorbeeld iets wat al een aantal jaar bestaat maar steeds weer verandert: je track & trace code. Voorheen kon je met deze code zien wat zo ongeveer de status is van je pakketje, maar tegenwoordig kun je al zien waar je pakketjesbezorger op dit moment is. We kunnen alles vanuit onze luie stoel doen en dat is mede mogelijk dankzij API’s, en wij gebruiken deze API’s ook.

In het kort: wat is een API?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar heb je geen idee wat het precies is. API staat voor Application Programming Interface. Het zelf maken van API’s is een wat ingewikkelder onderwerp en dus meer gericht op de programmeurs die al een aantal jaar rondlopen in het vak. Maar voor de mensen die er wat meer moeite mee hebben, kunnen we het in het kort ook even uitleggen in taal die wat beter te begrijpen is.

Een API is, in het kort gezegd, een manier om aan informatie te komen. Dat kan informatie uit een andere bron zijn. Je kunt een API eigenlijk zien als een serveerster in je favoriete restaurant. Jij geeft door aan de mooie serveerster dat je een bepaald gerecht/product op het menu graag wilt hebben. Vervolgens gaat deze serveerster naar de keuken, deze keuken kun je eigenlijk zien als het punt waar je de informatie (in dit geval je bestelling) gaat ophalen. Vervolgens komt de serveerster je bestelling brengen vanuit de keuken.

Snap je er nog niets van? Bekijk dan even dit filmpje:

Hoe gebruik je een API:

Het gebruik van een API is meestal hetzelfde. Een applicatie stuurt een verzoek om informatie te ontvangen naar de API en krijgt vanuit deze API een antwoord waarin de informatie staat die je kort daarvoor hebt opgevraagd. Alle gegevens die daarbij horen staan zo gedocumenteerd dat het vanuit zowel de aanvrager als de informatieverstrekker gelezen kan worden. Zo weet je ten alle tijden zeker dat de API juist handelt.

Voor veel bedrijven kan de applicatie beter worden wanneer er een juiste API gebruikt wordt. Ze worden steeds belangrijker en kunnen het werk soms een heel stuk makkelijker maken voor de gebruikers van deze applicatie. Zo scheelt het een hoop werk wanneer je een API kunt gebruiken voor een applicatie van iemand anders, dan wanneer je deze applicatie zelf moet gaan opbouwen. Wanneer je de tijd, mankracht en met name het geld hebt om dit zelf op te zetten is het natuurlijk beter. Maar dat is niet altijd het geval, en dan biedt een API een fijne oplossing!

Hoe hebben wij een API gebruikt?

Vanuit een van onze klanten, Subsidiegezocht, kregen we het verzoek of er een manier was om de registratie sneller te laten lopen. Voor alles wat ze toevoegen aan het systeem is het nodig om bepaalde gegevens in te vullen, zoals bijvoorbeeld adresgegevens. Voor adresgegevens bestaat er ook een API. Na het benodigde onderzoek te hebben verricht hebben we gekozen voor de API van https://api.postcode.nl/, deze wordt het meeste gebruikt en is volgens verschillende websites ook het meest betrouwbaar. En die betrouwbaarheid is iets waar we naar op zoek waren. Nadat we deze API hadden geïmplementeerd in de applicatie van Subsidiegezocht, hoefden mensen enkel een postcode en huisnummer in te vullen en werd de rest automatisch gegenereerd. Zo hoef je bijvoorbeeld geen moeilijke straatnamen in te vullen.

Deze API is gerealiseerd door middel van JSON-REST. Dit houdt in dat het een API is die gerealiseerd wordt door middel van Javascript. Via JSON-REST ontstaat er interactie tussen twee kanalen. Deze kanalen kunnen aan elkaar vragen of ze informatie kunnen delen, zodat de API tot stand kan komen. De API die wij hebben aangemaakt binnen Subsidiegezocht is speciaal klaargemaakt voor een applicatie die in laravel (het framework wat wij gebruiken, lees daarvoor de blog over frameworks) is gemaakt, op deze manier hoefde wij niet veel risico te nemen met het aanpassen van de API.

Ook hebben we binnen Subsidiegezocht een Dropbox API geïmplementeerd, deze API zorgt ervoor dat je binnen de applicatie zelf bestanden kunt toevoegen en kunt downloaden vanaf Dropbox. Ook kan er vanuit Subsidiegezocht een map worden aangemaakt in Dropbox. Zo is je bestand altijd veilig en hoef je niet steeds heen en weer tussen Dropbox en de Applicatie.

Wat is er voor jou mogelijk?

API’s zijn voor ons niet nieuw en we kunnen je daarom altijd helpen met het implementeren van API’s die van pas komen binnen jouw applicatie. Heb je een simpele chatfunctie nodig, of wil je andere informatie op kunnen vragen? Laat het ons dan weten! Stel gerust je vraag via onze Social Media kanalen of stuur een mailtje naar info@sqits.nl!


Leuk artikel? Laat het andere weten!