Een applicatie met hedendaagse technieken

Een applicatie met hedendaagse technieken

Onlangs zijn we bij Sqits begonnen met het bouwen van een nieuwe module voor een van onze grotere klanten, CareNet. Omdat de techniek achter de huidige applicatie verouderd is hebben we er voor gekozen om hiervoor een geheel nieuwe applicatie te bouwen, met de nieuwste technieken. Maar welke technieken gebruiken wij hier dan voor? Wij gaan je het in deze blog vertellen!

 

Toen we de opdracht binnen kregen zijn we goed gaan nadenken op wat voor manier we de applicatie willen gaan op zetten. Hierbij spelen verschillende factoren een rol. Zo is de huidige applicatie in JavaScript geschreven en is een van de eisen van de klant dat de applicatie op dezelfde werkwijze blijft werken en er dus ook hetzelfde uit ziet. Daarnaast zijn er plannen voor een mobiele applicatie en is het dus handig om eventueel een back-end te schrijven die ook gebruikt kan worden voor de mobiele applicatie. Maar wat is dan de oplossing?

 

Een SPA applicatie

Nu hoor ik je wellicht denken, een SPA applicatie? Een SPA applicatie, voluit een Single Page Application, is een applicatie die als ware op een enkele pagina leeft. Wanneer de applicatie wordt geopend wordt eigenlijk alle structuur (HTML), Stijl (CSS) en interactie (JavaScript) ingeladen. Hierdoor is er geen pagina refresh vereist indien er een andere pagina bezocht wordt. Een voordeel van een SPA applicatie is daarom dat zulke applicaties enorm snel zijn.

 

Er is voor gekozen om hiervoor Vue.js te gaan gebruiken. In een eerder blog over Goboat hadden we al wat meer verteld over Vue.js. Voor CareNet gebruiken we Vue.js als de voorkant van de gehele applicatie, de front-end. Vue.js maakt het mogelijk om te navigeren door te pagina, zorgt voor interactie en ook de structuur wordt geschreven in Vue.js. Het enige wat nog ontbreekt is eigenlijk de data. Ook dit halen we op met Vue.js. Maar waar komt deze data dan vandaan? Een mooi bruggetje naar de back-end..

 

REST API in Laravel

Om de data te kunnen ophalen in onze SPA applicatie, hebben we er voor gekozen om als back-end een API op te zetten in Laravel. Een API is als het ware de connectie tussen de database en de front-end applicatie. Omdat wij al erg thuis zijn in het Laravel framework kunnen we efficiënt een back-end opzetten die op een veilige en secure manier onze applicatie van data kan voorzien. Het verschil tegenover traditionele applicaties is dat je nu echt puur data op kan halen, in plaats van dat je Laravel ook gebruikt om je applicatie structuur  te geven. Dit doe je immers in je SPA applicatie.

 

Een voordeel van het opzetten van de back-end op deze manier is dat je dus niet vast zit aan een vaste structuur van de voorkant. Je back-end regelt nu immers alleen de data vanuit de database. Hierdoor kan je er dus meerdere applicaties aan hangen. Je kan bewijs van spreken een webapplicatie maken die communiceert met de back-end, maar ook een mobiele applicatie maken die met precies dezelfde back-end kan praten. 

 

Klinkt dit interessant en ben je benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Stuur ons gewoon een berichtje! We bespreken graag de details van onze werkwijze en wellicht kunnen wij je helpen aan een mooie maatwerk (mobiele) applicatie.

 

 


Leuk artikel? Laat het andere weten!