Inspiratiebronnen van een Front-Ender!

Inspiratiebronnen van een Front-Ender!

Twee weken terug hebben jullie een blog kunnen lezen over het verschil tussen Front-end development en Back-end development. Jullie hebben kunnen lezen dat de Front-end developer zich vooral bezighoudt met de voorkant van een website of applicatie. Dat vind ik persoonlijk ook het leukste om te doen. Ik probeer dan ook als Front-end developer bij Sqits en als Interaction Design student op de Haagse Hogeschool, bij te blijven met de nieuwste technieken en andere coole dingen op het gebied van web en design.

Er zijn dan ook een veel bronnen waar ik inspiratie vandaan haal of waar ik artikelen lees over onderwerpen als UX Design, JavaScript of prototyping. Ik leer daar enorm veel van, is het niet een manier van designen of coderen, dan is het wel een nieuwe tool die ik door een artikel ontdekt heb. Omdat dit mij enorm helpt in mijn ontwikkeling heb ik voor jullie een lijstje gemaakt met coole blogs en andere websites met dit soort onderwerpen!

1. Twitter

Twitter? Ja. Twitter! Twitter is misschien dan wat verouderd en ingehaald door Facebook, maar het is nog steeds enorm populair onder developers, designers en software giganten. Een software bedrijf die regelmatig coole dingen post op twitter is @marvelapp. Marvel, niet te verwarren met de wereldberoemde comics, is een tool om snel klikbare prototypes te maken. Ze tweeten vaak over artikelen die betrekking hebben op design en maken ook vaak reclame voor hun eigen blogs. Laat Marvelapp nou net een bruggetje zijn naar nummer twee.

2. Marvelapp Blog

Ik ben groot fan van de Marvelapp blog. Buiten de blogs over hun eigen tool bloggen ze ook enorm veel over design opzich. Daarnaast komen er veel onderwerpen voor over UX en prototyping. Laatst heb ik een blog gelezen over het welbekende “Hamburger menu”, wat mij enorm aansprak, deze ging over een hamburger menu.

Het hamburger menu - niet die van McDonald’s, maar het icoontje rechtsboven op veel verschillende mobiele websites waar het navigatie menu verstopt zit - zorgt ervoor dat de navigatie minder ruimte in beslag neemt, maar wel altijd toegankelijk is voor de gebruiker. Het is inmiddels bijna niet meer weg te denken binnen UX design, maar toch blijkt het voor mening mens een groot struikelblok te zijn. Sommige zeggen dat het niet gebruiksvriendelijk is. Daar is wat voor te zeggen maar hoe los je dat dan op, op een mobiel scherm? De schrijver van dit artikel heeft er oplossingen voor gevonden:

3. Documentatie van de Software zelf

Het klinkt misschien een beetje suf maar de documentatie van software tools zijn vaak enorm handig om te lezen! Hier staat eigenlijk alles in gedocumenteerd hoe je met de software om kan gaan. Handig om erbij te hebben als je met de software aan de slag gaat.

Vaak heb je uit jezelf wel een aantal handigheden om het te leren, zoals YouTube of iets dergelijks. Maar het kan soms echt z’n vruchten afwerpen om gewoon als het ware “de gebruiksaanwijzing door te nemen”. Zo leer je niet alleen met het programma om te gaan, maar ook wat volgens de makers van het programma de meest efficiënte manier is om met het programma om te gaan. En aangezien zij de makers van het programma zijn, is het altijd handig om hun denkwijze en manier van gebruiken te kennen.

4. UX Planet

Deze blog is vooral gericht op UX Design (oh, echt?). Een UX Designer richt zich vooral op het ontwerpen van betekenisvolle en een aangename gebruikerservaring. Hoe zorg ik ervoor dat de gebruiker de optimale ervaring beleeft op de website? De artikelen op UX Planet houden zich vooral daar mee bezig en geven je vaak ook tips hoe je dit kan toepassen met je eigen werk en designs.

5. Hackernoon

Hacker Noon is een van mijn favoriete tech websites. Buiten alle gave tech blogs over de nieuwste technieken en de blogs gericht op tech en onderneming, wordt er gewoon lekker veel geblogt over webtech. JavaScript is erg aanwezig. Veel artikelen zijn er om je te overtuigen van een bepaalde functie of manier van code schrijven. De blogs zijn ook op alle niveau’s, zo heb je artikelen die worden geschreven voor mensen die net in een programmeertaal stappen en artikelen die dieper op de taal in gaan. Buiten dat ik er veel inspiratie uit haal en enorm veel van de blogs kan leren, zitten er ook gewoon artikelen bij die met humor zijn geschreven. Zo is mijn favoriete blog op hackernoon met veel humor geschreven, waarbij er spottend wordt gesproken over de ontwikkeling die JavaScript doormaakt. Hoe gek het ook klinkt, het heeft mijn blik op JavaScript wel vergroot, doordat ik in heb gezien hoeveel er op de markt is. Deze blog kun je hier lezen:

De komende tijd lijkt het me tof om nog meer inspiratie met jullie te delen over Front-End. De nieuwste trends, nieuwe inspiratiebronnen voor mij en nog veel meer. Front-End is constant bezig met verder ontwikkelen, dus valt er voor ons ook veel te leren. En hopelijk kunnen we een klein beetje op jullie over brengen!


Leuk artikel? Laat het andere weten!