Onze Trends: Blockchain!

Onze Trends: Blockchain!

Omdat wij een nieuw project op de meest veilige en efficiënte manier willen aanpakken, moeten we constant keuzes maken tussen de verschillende frameworks, programmeertalen en databasesystemen. Doordat we zoveel mogelijk opties kennen en deze ook overwegen, kunnen we altijd de beste keuze maken. Dit is erg moeilijk omdat de IT-wereld zich razendsnel ontwikkeld. Toch is het essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken, zodat wij de beste keuzes kunnen maken. Wij willen jullie graag meenemen als wij deze nieuwe technieken onderzoeken. Te beginnen met Blockchain.

Wat is Blockchain?

Als je van een applicatie gebruikt maakt, wordt de data van deze applicatie vaak opgeslagen in een gecentraliseerde database. Alle data van de applicatie staat hier opgeslagen en de beheerder van deze database bepaalt wie de data mag inzien en/of mag wijzigen.

Bij een Blockchain wordt de verantwoordelijkheid over de data weggehaald bij de beheerder, maar neergelegd bij alle gebruikers. Alle gebruikers kunnen alle gegevens inzien. Omdat alle gebruikers alle gegevens kunnen inzien, kunnen gebruikers gezamenlijk nieuwe data controleren.

Wat is de geschiedenis van Blockchain? Het idee van een gezamenlijke database is al in de jaren negentig ontstaan. Toch werd pas in 2009 de eerste grote applicatie die gebruik maakt van zo een gezamenlijke database gelanceerd: Bitcoin.

Bitcoin is een online betaalsysteem die gebruik maakt van Blockchain. Bitcoin geeft gebruikers de mogelijkheid om op een veilige anonieme manier bitcoins naar elkaar over te maken. Op het begin was het nog moeilijk om deze bitcoins uit te geven, maar ondertussen worden bitcoins door meer dan 100.000 webshops als geldig valuta beschouwd.

Na het succes van Bitcoin werd er gekeken waar deze gezamenlijke database nog meer toegepast kon worden. De onderliggende techniek kreeg toen pas de naam blockchain.

Hoe kan Blockchain toegepast worden?

Zoals hierboven beschreven is maakt Bitcoin gebruik van een Blockchain. Omdat alle gebruikers beschikking hebben over alle gegevens kunnen alle gebruikers nieuwe transacties controleren.

Je kan voor een transactie namelijk controleren of iemand wel genoeg bitcoins in zijn bezit heeft door te kijken naar de transactie historie van die gebruiker. Als de historie opgeslagen bij de gebruiker afwijkt van de historie opgeslagen bij alle andere gebruikers, dan weet je dat er geknoeit is met de gegevens en dat de transactie niet door kan gaan.

Er word bijvoorbeeld ook gekeken of Blockchain toegepast kan worden in de politiek. Er is veel opspraak geweest over de verkiezingen van de Verenigde Staten in 2016. Er word bijvoorbeeld getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de uitslag. Blockchain zou hierin een uitkomst kunnen zijn, omdat de stemmen niet meer door een derde partij worden gecontroleerd, maar juist gecontroleerd worden door iedereen.

Voor- en nadelen van Blockchain.

Een groot voordeel van Blockchain is dat de transacties en gegevens uitwisselingen sneller, beter en efficiënter gecontroleerd kunnen worden. Dit zorgt voor minder fouten en minder kosten. Ook is blockchain voor de gebruikers erg betrouwbaar omdat alle gegevens voor iedereen beschikbaar zijn, dit zorgt voor veel transparantie.

Toch kan dit ook als een nadeel worden gezien, mensen maken zich namelijk zorgen over hun privacy. Ze willen bijvoorbeeld helemaal niet dat iedereen alle gegevens in kan zien. Ook is er nog niet veel ondersteuning voor Blockchain omdat het nog een erg nieuwe technologie is. Maar de ondersteuning wordt stap voor stap beter.

Te lang, niet gelezen

Blockchain is een techniek waarbij alle gebruikers toegang hebben tot alle gegevens. Omdat de gebruikers toegang hebben tot alle gegevens kunnen zij zelf nieuwe data of transacties controleren door te kijken naar de oude data. Hiermee wordt een derde partij, zoals een bank, overbodig. Dit geeft de gebruikers een gevoel van betrouwbaarheid en transparantie, maar ook maken sommige gebruikers zich zorgen over hun privacy.

Hopelijk heb je nu een idee gekregen hoe Blockchain werkt, wij vinden het in ieder geval erg leuk om je vaker op de hoogte te brengen van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Dus stay tuned, want we hebben je nog een hoop te vertellen!


Leuk artikel? Laat het andere weten!